Uścisk dłoni wykonawcy z zleceniodawcą, zwiastujący udaną współpracę.

Tajniki ociepleń pianami PUR – z czego inwestor nie zdaje sobie sprawy?

Tajniki ociepleń pianami PUR – z czego inwestor nie zdaje sobie sprawy?

Natryskowe systemy poliuretanowe nie są gotowymi, stałowymiarowymi elementami dociepleń i izolacji. Piany PUR są wytwarzane bezpośrednio na miejscu inwestycji. Powstają w procesie syntezy i spieniania dwóch rodzajów płynnych komponentów.

author box img

Sebastian Broniarczyk

Zaktualizowano: 4 października 2022 04.10.2022 Czas lektury: 2min
  • Więcej poradników o ocieplaniu pianką PUR

Ponad 42446 Specjalistów od Ocieplania Pianką PUR blisko Ciebie

Pracownk izoluje budynek pianką PUR

Kluczowe znaczenie dla prawidłowości tego procesu i uzyskania pełnowartościowej izolacji o charakterystyce zgodnej z założonymi parametrami oporu cieplnego, gęstości, palności oraz trwałości mają cztery podstawowe aspekty:

  • poziom jakości stosowanych komponentów poliuretanowych,
  • poziom wyposażenia technicznego pojazdu przetwórczo-natryskowego,
  • poziom wiedzy technologicznej i sekcji technicznej firmy wykonawczej,
  • brak lub stosowanie praktyk rozcieńczania składników bazowych – wartość użytkowa izolacji.

​Bezcenna wiedza od kuchni i zaplecza poliuretanowych usług izolacyjnych

Izolacja z piany PUR na budynku z cegły

Aby przystępnie wyjaśnić konsumentowi znaczenie tych kluczowych aspektów w izolacjach pianami PUR, porównamy je obrazowo do usług gastronomicznych na linii kucharz – kuchnia – gotowanie zupy:

  • Poziom jakości stosowanych komponentów – kucharz wybiera i kupuje od dostawców składniki do wytworzenia potrawy – albo lepsze, albo gorsze, zdrowe albo mniej zdrowe (np. zawierające szkodliwe związki chemiczne), sprawdzone albo eksperymentalne.
  • Poziom wyposażenia technicznego pojazdu natryskowego – samochody przetwórcze to swoiste kuchnie polowe, które mają zadanie przygotowanie potrawy w terenie i zaserwowanie jej konsumentowi, a od ich wyposażenia sprzętowego zależy zdolność kuchni do procesu gotowania, z precyzyjnym odmierzaniem składników i dozowaniem przypraw
  • Poziom wiedzy technologicznej i sekcji technicznej firmy wykonawczej – tu pomijając nawet istotną kwestię preferencji doboru składników przez kucharza oraz poziomu wyposażenia jego kuchni, mamy kilka możliwych wariantów trafienia: kucharz albo zna przepis i umie gotować, albo zapoznał się z przepisem, ale nie ma pojęciu o gotowaniu, ewentualnie umie gotować, ale nie zna przepisu na konkretną zupę oferowaną z menu.
  • Brak lub stosowanie praktyk rozcieńczania składników bazowych – wartość użytkowa izolacji – kucharz albo stosuje się do oryginalnego przepisu i zapewnia wzorcowa potrawę, albo zwiększa objętość zupy wodą i kuchnia obsługuje rozcieńczoną, lecz małowartościową potrawą większą ilość konsumentów.

Kiedy zupa będzie miała odpowiedni aromat, ekstrakt i wartość, nie szkodząc konsumentowi ani restauracji?

Oczywiste jest, że swoiste „eldorado” następuje przy kumulacji wszystkich niepożądanych czynników, mogąc odbić się wtedy szerokim echem wśród potencjalnych konsumentów całej lokalnej sieci gastronomicznej. Podsumowując i wracając do meritum: wytwarzanie i instalacja piany PUR zdają się mimo wszystko trochę bardziej skomplikowane i bardziej kosztowne niż gotowanie i podanie zupy. Dlatego polecamy inwestorowi budowlanemu wybór usług tych firm izolacyjnych, które dysponują odpowiednią wiedzą, wartościowymi i bezpiecznymi materiałami oraz precyzyjnym sprzętem dozującym.

Dodano: 4 października 2022 Zaktualizowano: 4 października 2022

Jak oceniasz ten poradnik?

Dziękujemy za Twoją opinię!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści

Co moglibyśmy poprawić lub dodać?
Jak działa Oferteo?
Odpowiedz na kilka pytań

Powiedz nam czego potrzebujesz, abyśmy dostarczyli Ci właściwe oferty

Otrzymaj oferty

Poznaj dopasowane oferty specjalistów z Twojej okolicy

Wybierz najlepszą

Porównaj oferty i zadawaj pytania, bezpłatnie i niezobowiązująco